Lastik Değişimi

Güvenli sürüş için lastiklerinizi zamanında değiştirin

Lastiklerin mevsim geçişlerinde ya da patlama, yarılma gibi istenmeyen durumlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Özellikle lastiklerden birinin hava kaçırması, patlaması ya da benzer bir zarar görmesi gibi durumlarla her an karşılaşılabilir olması da bu konuyu oldukça önemli kılmaktadır.

Hangi Durumlarda Lastik Değiştirmek Gerekir?

Lastik değiştirmenin zorunlu bir hal aldığı bazı durumlar bulunmaktadır. Birincisi ve en önemlisi yasal zorunluluklardır. Bu zorunluluklardan ilki ise muayene sürecinde ya da trafik kontrollerinde karşılaşılabilecek olan diş derinliği kontrolüdür.

Yasal düzenlemelere göre lastiklerin diş derinliğinin en az 1.6 milimetre olması gerekir. Bu derinlikten daha azına rastlanan lastiklerin kullanım ömrü dolmuş kabul edilir. Ayrıca lastikler araca takıldıktan sonra ortalama 50.000 kilometre ya da 5 yılda ömürlerini doldurur ve bu nedenle değiştirilmeleri güvenlik nedeniyle önerilir. Son olarak üretim tarihinden itibaren 10 sene geçmiş olan lastiklerin de ömrü dolmuş olur ve değiştirilmeleri gerekir.

Lastik değiştirilmesine neden olan bir diğer durum ise zorunlu kış lastiği uygulamasıdır. Yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlar için zorunlu olan kış lastiği, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü zaman takılmalıdır. Zorunlu lastik değiştirme zamanı, ülkemiz aynı anda farklı hava şartlarını yaşayabildiği için bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Ancak Türkiye’nin önemli bir kısmında kasım ile nisan ayları arasında kış lastiği kullanılır.

Son olarak bu zorunluluklar dışında araç lastiğinin patlaması ya da herhangi bir nedenle hava kaçırması durumunda da lastik değişimi gerekir. Bu durumda patlamış lastiğin çıkarılıp stepne denen yedek lastiğin takılması gerekir.

Lastik Nasıl Değiştirilir?

Yaz ve kış lastiklerini değiştirmek için oto lastikçilerden yardım alınabilmektedir. Oto lastikçilerin birçoğu lastik oteli hizmeti de sunar. Böylece lastik depolama işlemi kolayca gerçekleştirilir. Eğer yaz ve kış lastiklerini ya da patlak lastiği değiştirme işlemini sürücü yapacaksa izlemesi gereken yol şöyledir:

  • İlk olarak arabanın yerden yükseltilmesini sağlayacak kriko yerleştirilir.
  • Lastik üzerinde yer alan civatalar, bijon anahtarı kullanılarak gevşetilir.
  • Lastik gevşedikten sonra araç, yerle teması kesilene kadar kriko yardımı ile kaldırılır.
  • Eski lastik çıkarıldıktan sonra yeni lastik takılır ve bijon anahtarı ile civatalar sıkılır.
  • Araç, lastikler yerle temas edene kadar kriko ile indirilir.
  • Tüm bu işlemler gerçekleştirildikten sonra lastiğin tam oturduğundan emin olunması gerekmektedir. Bunun için civatalar bir kere daha bijon anahtarı ile sıkılmalıdır.

 

Patlak Lastikleri Değiştirirken Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Patlak lastiği değiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta güvenliktir. İlk olarak aracın güvenli bir noktaya park edilmesi gerekir. Dörtlü flaşörler yakıldıktan ve yol güvenliği sağlandıktan sonra araçtan inilmelidir. Aracın gerisine uyarı reflektörü yerleştirilmeli ve yedek lastik, kriko ve bijon anahtarı gibi lastik değişimi için gerekli malzemeler çıkarılmalıdır. Lastik değişiminden sonra yol güvenliği için geride malzeme kalmadığından emin olunmalıdır.

Patlak lastikle ilgili bir diğer yöntem ise tamir spreyidir. Aracın lastiğine sıkılan tamir spreyleri, kısa bir süre için hareket edilebilmesini sağlar ve en yakın lastikçiye gidilene kadar sürücülere yardımcı olur.

Lastik Otel Hizmeti

Güvenli ve sigortalı lastik saklama, her zaman en iyi seçenek
İncele

Lastik Değişimi

Güvenli sürüş için lastiklerinizi zamanında değiştirin
İncele

Balans

Arabanızı daha konforlu ve güvenli bir yolculuğa hazırlar
İncele

Jant Düzeltme

Jantlarınız için her zaman mükemmel hizmet kalitesi
İncele